fredag 12 december 2008

Ergonomi-arbete vid en dator


Ergonomi är läran om arbetsställningar, hur man ska stå, gå, bära och lyfta på rätt sätt. Man bör växla mellan stående och sittande och mellan arbete och vila.
Ergonomi är inte bara viktigt vid tunga arbeten utan även vid stillasittande arbete med små men många muskelrörelser som när man sitter vid en dator. Sitter man stilla eller fel länge vid en dator kan man få besvär i rygg, skuldror, nacke, händer och underarmar. Man spänner musklerna utan att de arbetar. Många får ofta ont i armarna då det arbetat för länge med mus och tangentbord.
Benen gör inte så mycket under datorarbete men har stor inverkan på resten av kroppen. Du ska se till att fötter har något att vila på och huvuddelen av låren har stöd från stolen.
Armarna ska hållas i en 90° vinkel. Underarmarna ska vara horisontella och överarmarna ska hållas nära kroppen. Det är då bra att ha en stol som går att justera i rätt höjd och har armstöd som du kan vila armarna på. Det är annars viktig att sitta så nära bordet som möjligt så armarna kan få stöd från bordet istället.
Händerna ska hållas i en neutral position om man arbetar med en mus. Därför bör musen ligga rakt framför dig så att handen ligger rakt och inte uppåt, neråt eller åt sidan. Krama inte musen utan hål den löst i handen. När du arbetar med ett tangentbord ska händerna också hållas neutrala. Undvik att slå hårt på tangenterna och försök att mer göra mjuka rörelser. Se till att du har plats på bordet för både mus och tangentbord för att slippa "åka in" i saker då du använder musen.
Axlarna ska vara avspända och i en neutral position. Det är viktigt att ha ett bra stöd mot ryggen och att bordet har lagom höjd.
Huvudet ska du inte böja framåt utan hålla det rakt. Om det är så att du behöver luta dig fram för att se så kan det vara fel på synen. Vissa människor behöver glasögon just för arbete vid dator. Nacken ska inte heller behöva vridas för att du ska kunna se skärmen. Så placera inte skärmen snett framför dig. Skärmens kant ska vara i samma nivå som dina ögon för att slippa besvär med nacken.

Källa:
http://www.musarm.org/index2.htm
musarm, webbplatsen om arbete vid dator, 2000-2001, 12/12-08

2 kommentarer: