
Vad vi ska äta och inte äta är den stora frågan just nu.
Vilken metod ska man följa? Ska man banta eller äta fett?
Det viktigaste är att först ta reda på varför vi behöver mat och vad som är viktigt för vår kropp.
Vi behöver mat för energi och muskelarbetet. Energibehovet varierar från person till person beroende på fysisk aktivitet, kroppsstorlek, ålder och kön. Energin behöver vi för att hjärtat och andningen ska hålla igång, men den behövs även till andra organ.
Äter man mer än det som behövs sätter sig överskottet på fettvävnaden istället och man går upp i vikt. Äter man mindre blir det energibrist och man går ner i vikt.
Om vi inte får de näringsämnen vi behöver dagligen mår vi inte bra, kan inte utföra ett bra arbete och är lättare mottagliga för infektioner. Man blir trött och lätt på dåligt humör.
Näringsämnen vi behöver är vatten, kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler. Främst kolhydrater och fetter där de mesta energin finns. Långsamma kolhydrater som finns in bröd, frukt, grönsaker, gryn, mjöl, pasta och potatis är bra för kroppen då det bryts långsamt upp och håller vår energi längre. Av snabba kolhydrater som finns i t.ex. godis och läsk, blir man snabbare mätt men kroppen förbränner kolhydraterna så fort att man snart blir hungrig igen.
Att vår kropp behöver fett för att leva är en självklar sak. Men allt handlar om mängd och hur ofta man äter det. Äter man 5 gånger om dagen (frukost, mellanmål, Lunch, mellanmål och middag) och enligt tallriksmodellen (1/3 grönsaker, 1/3 kolhydrater och 1/3 proteiner) så mår kroppen bra. Det är grunden till en bra kost enligt mig.
Mer om det olika näringsämnena finns det att läsa här.
Informationen fick jag från:
Källan:
Larsson Hans, Bergström Per, Idrott & Hälsa (Möt A-kursen),
Lund, Studentliteratur AB, 2001
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar